چالش نان در روستای حصار تربت‌حیدریه از جمله دغدغه‌های مردم این روستاست که در ماه‌های اخیر پررنگ‌تر شده و با وجود پیگیری‌های فراوان مسئولان روستا همچنان این چالش‌ها ادامه دارد.

نان در حصار!
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، چالش نان در روستای حصار تربت‌حیدریه از جمله دغدغه‌های مردم این روستاست که در ماه‌های اخیر پررنگ‌تر شده و هفته گذشته از طریق تریبون مردمی قدس خراسان به این تحریریه رسید. مخاطبی با گلایه از تعطیلی چند روزه نانوایی این روستا نوشت: «پدر و مادرم ساکن روستا هستند و به خاطر سن بالا و نداشتن وسیله، توانایی تهیه نان از روستاهای اطراف را ندارند. سهمیه آرد که می‌آید، نانوایی تا چند روز پخت می‌کند؛ اما وقتی سهمیه به اتمام می‌رسد، باز دوباره تعطیل می‌شود. باید یک فکر اساسی برای روستا بکنند؛ چون همه نمی‌توانند نان خانگی دانه‌ای ۷هزار تومان را تهیه کنند یا به روستاهای اطراف بروند».

متصدی نانوایی: نمی‌دانم چرا سهمیه آرد کم شده است
جست‌وجوها ما را به متصدی این نانوایی می‌رساند که تأمین نشدن آرد مورد نیاز از طرف مسئولان را دلیل تعطیلی اعلام می‌کند. محمدحسین افتخاری که در گذشته ۱۴ سال عضو شورای روستا بوده، با گلایه از تأمین نشدن سهمیه آرد کافی برای نانوایی گفت: ۹۵ کیسه آرد دریافتی کفاف مردم روستا را نمی‌دهد. با این مقدار چطور می‌توانم نان بیشتری بپزم و تراکنش نانوایی را بالا ببرم؟ پیش از این ۱۸۰کیسه آرد در ماه دریافت می‌کردیم و جوابگوی نیاز روستا بود؛ اما در سال‌های اخیر سهمیه نانوایی ما به نصف این مقدار کاهش پیدا کرده و اینکه علتش چیست، من هم نمی‌دانم. حتی از فرمانداری، اتحادیه و بخشداری هم پیگیری کردم؛ ولی به من می‌گویند فعلاً همین است و مملکت مشکل اقتصادی دارد!
او همچنین نیاوردن آرد توسط رانندگان به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی در کنار کمبود سهمیه آرد را علت تعطیلی‌های مکرر نانوایی عنوان کرد و افزود: حتی شاطر نانوایی به دلیل اینکه دستمزد کمی می‌گیرد، رغبتی به کار ندارد؛ چون با هزینه کارگر، آب، برق و گاز نانوایی و میزان فروش آن، هیچ سودی برای من نمی‌ماند و روزانه یک‌میلیون و ۶۰۰هزار تومان هم ضرر می‌کنم.
هرچند در این گفت‌وگو، متصدی نانوایی از نرسیدن آرد و اتمام سهمیه خود گلایه داشت؛ اما با اطلاع‌رسانی مخاطبانمان مشخص شد عصرهمان روز و پس از چند روز تعطیلی، نانوایی بار دیگر شروع به پخت کرده و در ظاهر مشکل نبود آرد برطرف شده است.

راه‌اندازی نانوایی جدید؛ راه‌حل مشکلات امروز
اما نقش اساسی نان، چالش تعطیلی نانوایی و بی‌توجهی مسئولان به آن آن‌قدرجدی بوده که انتقاد صریح امام جمعه بخش بایگ را هم به همراه داشته است. حجت‌الاسلام ابوالقاسم صادقی با خطاب قرار دادن مسئولان اداره غله شهرستان و مسئولان مرتبط با این موضوع، ازآن‌ها خواست هرچه سریع‌تر برای رفع این معضل بزرگ با راه‌اندازی یک واحد نانوایی دیگر یا سروسامان دادن به فعالیت نانوایی فعلی، مشکل را به کمترین میزان برسانند.
بخشدار بایگ هم پیش‌تر در مصاحبه‌ای صدور مجوز فعالیت نانوایی دوم توسط کمیته امنیت شهرستان و کارگروه شورای آرد و نان در دو سال گذشته را مطرح کرده و عملی نشدن آن را مربوط به مسئولان استانی دانسته بود.

متصدی نانوایی مقصر است!
رئیس شورای روستای حصار که از وضعیت مردم این روستا و گلایه‌های جدی آن‌ها اطلاع بیشتری دارد، عملکرد بد متصدی نانوایی، کیفیت نامناسب نان و تراکنش‌های پایین نانوایی را عامل کم شدن سهمیه آرد این روستا می‌داند.
سید حسین قرایی اظهار کرد: جمعیت ساکن روستا هزار و ۲۵۹ نفر است. با این حساب سهمیه آرد باید بیش از ۷ تن باشد که این سهمیه فقط برای جمعیت ساکن روستاست. افزون بر این حدود ۷۰۰ نفر هم جمعیت نیمه‌ساکن روستاست که در ایام مختلف میان روستا و شهرهای اطراف در رفت‌وآمد هستند. به این ترتیب سهمیه آرد ما باید بالای ۱۰ تن باشد در حالی که از ۸ تن به ۲.۵ تن کاهش پیدا کرده و جوابگو نیست. این موضوع برای ساکنان به خصوص افراد سالمند و ناتوان به چالش تبدیل شده؛ چرا که امکان تهیه نان از روستاهای اطراف را ندارند.

پیگیری‌های بی‌جواب
وی با گلایه‌مندی از اینکه پیگیری‌های انجام شده توسط اعضای شورای روستا تا الان جوابی نداشته، گفت: از فرمانداری، بخشداری، اداره غله، اتحادیه و حتی نماینده مردم تربت‌حیدریه در مجلس شورای اسلامی پیگیر رفع مشکل بوده‌ایم؛ اما تا الان گره مشکل چند ساله ما باز نشده است. چند روز پیش کارگروه آرد و نان تشکیل شد و درخواست تغییر متصدی را داشتیم؛ ولی باز هم اثری نداشت.
گرفتن مجوز برای نانوایی دوم، راه‌حلی است که قرایی در راستای جبران کمبود نان حصار مطرح می‌کند.

مقصر، کمبود جمعیت است!
پیگیری ما از مردم محلی حاکی از این است که سهمیه آرد نانوایی تا اواسط سال گذشته بیش از ۸ تن بوده و اظهارات مسئولان روستا نیز مبنی بر احتیاج به سهمیه آرد بالای ۸ تن بر اساس مصرف جمعیت است؛ اما اداره کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی دلیل صادر نشدن مجوز برای نانوایی دوم در روستای حصار از سوی کارگروه استانی را نداشتن جمعیت کافی مطرح کرد.

بازدید میدانی مسئولان استانی برای تصمیم نهایی
البته کارشناسان اداره صمت، اتحادیه نانوایان و تعزیرات حکومتی مأمور به بازدید از این روستا، برای جلوگیری از تضییع حق ساکنان شده‌اند تا در صورت تأیید، این موضوع دوباره در کارگروه استانی آرد و نان مطرح شود.
بنابر اطلاعات بدست آمده از اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، سرانه مصرف آرد برای هر نفر ۷ کیلوگرم است و اگر سهمیه ماهانه آرد یک روستا براساس سرانه جمعیتی بیشتر از ۶ تن باشد، مجوز تأسیس نانوایی دوم صادر خواهد شد در غیر این صورت بدون صرفه اقتصادی است و مجوز تأسیس به آن داده نمی‌شود.
بر همین اساس و فقط با احتساب جمعیت ثابت روستای حصار، سهمیه آرد آن باید بالای ۸ تن باشد که این اتفاق نیفتاده و اگر بخواهیم ۷۰۰ نفری را که به عنوان جمعیت نیمه‌ساکن از سوی مسئولان روستا معرفی می‌شوند، هم وارد این معادله کنیم، این سهمیه بیش از ۱۳ تن آرد خواهد شد. البته این روستا گردشگری است و ممکن است جمعیت سیال آن که از تنها نانوایی استفاده می‌کنند بیش از این باشد. وقتی با یک حساب و کتاب ساده می‌توان متوجه شد سرانه آرد این روستا ناکافی است و می‌شود نانوایی دومی هم بر همین اساس تأسیس کرد، علت مخالفت از سوی مسئولان استانی با موضوعی که مستقیم بر معیشت و تغذیه مردم تأثیرگذار است، چیست و چرا متولیان در حل کردن یک معادله به این اندازه آسان تعلل می‌کنند؟

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha