مطالعات علمی نشان داده است که شکلات تلخ سرشار از آنتیاکسیدانها و مواد مغذی است که این خوراکی تلخ و شیرین را به یک غذای با فواید متعدد تبدیل میکند.
شکلاتهای تلخ حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند که به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند و طبق تحقیقات، ممکن است در پیشگیری از سرطان و سلامت قلب نقش داشته باشند. گیاه کاکائو که شکلات از آن به دست میآید، حاوی ترکیبی به نام تئوبرومین نیز هست که ممکن است به کاهش التهاب و به طور بالقوه کاهش فشار خون کمک کند. هرچه شکلاتی که میل میکنید تیرهتر باشد، آنتیاکسیدان بیشتری دریافت خواهید کرد، اما باید تعادلی بین خوردن شکلات تلخ و میزان جذب مواد مغذی از آن داشته باشید.
در ادامه ۸ دلیل برای خوردن شکلات تلخ، از جمله پیشگیری از بیماری، تقویت خلق و خو و بهبود سطح قند خون را بخوانید:
۱. پیشگیری از بیماری قلبی و کاهش خطر سکته مغزی
یکی از بزرگترین فوایدی که محققان از آن یاد میکنند، نقشی است که شکلات تلخ ممکن است در بهبود سلامت قلب ایفا کند. یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز نشان داد که افرادی که هفتهای یک بار شکلات میخوردند، ۸ درصد کمتر در معرض خطر گرفتگی عروق قرار داشتند. مطالعه دیگری دادههای بیش از ۱۸۸۰۰۰ نفر را تجزیه و تحلیل کرد و نتیجه گرفت که کسانی که به طور منظم شکلات میخوردند، کمتر احتمال داشت که به گرفتگی عروق مبتلا شوند. همچنین تحقیقات نشان میدهد که این فلاونوئیدهای موجود در شکلات تلخ هستند که سلامت قلب را حفظ میکنند. با این حال، یک متاآنالیز نشان داد که شکلات احتمالاً در کاهش خطر سلامت قلب، سکته مغزی و دیابت نوع ۲ مفید است.
۲. تقویت خلق و خو
برخی تحقیقات نشان میدهد که خوردن شکلات تلخ با درصد بالای کاکائو، مانند ۷۰ درصد، میتواند برای مغز مفید باشد و فعالیت عصبی را در مناطقی از مغز که با لذت و پاداش مرتبط هستند، تحریک میکند که به نوبه خود استرس را کاهش میدهد و خلق و خو را بهبود میبخشد. همچنین مطالعات دیگری ثابت کردند حافظه و یادگیری میتواند با مصرف شکلات افزایش یابد. تحقیقات بیشتر حتی مصرف شکلات تلخ را با کاهش خطر افسردگی بالینی مرتبط دانسته است. در حالی که همه این یافتهها میتوانند هیجانانگیز باشند (به ویژه برای کسانی که عاشق شیرینی هستند)، شایان ذکر است که این مطالعات هنوز در ابعاد گسترده تر و روی افراد زیادی انجام نشده اند و همچنان نیاز است آزمایشات بیشتری انجام شوند.
۳. بهبود سطح قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت
مقادیر سالم شکلات تلخ غنی از کاکائو میتواند نحوه متابولیسم گلوکز توسط بدن را هنگام مصرف به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم بهبود بخشد. مقاومت به انسولین باعث افزایش گلوکز (قند) خون میشود و نشانه بارز دیابت نوع ۲ است. مطالعه دیگری نشان داد که افرادی که به ندرت شکلات مصرف میکردند، در مقایسه با کسانی که حداقل یک بار در هفته شکلات تلخ مصرف میکردند، تقریباً دو برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت در پنج سال آینده بودند.
۴. کمک به کاهش وزن
شکلات تلخ ممکن است در کنترل اشتها نقش داشته باشد که به نوبه خود میتواند به کاهش وزن کمک کند. البته، خوردن بیش از مقدار توصیه شده در روز میتواند هرگونه کاهش وزن را خنثی کند. در یک آزمایش کوچک که روی ۱۹ نفر انجام شد نیز دیده شد که حتی شکلات شیری میتواند با افزایش متابولیسم و مهار اشتها به کاهش وزن کمک کند. توجه داشته باشید که شکلات، به ویژه شکلات شیری، کالری بالایی دارد، بنابراین باید در حد اعتدال مصرف شود و خوردن بیشتر به شما سود بیشتری نخواهد رساند.
۵. پیشگیری از سرطان
شواهد کمی وجود دارد که نشان میدهد شکلات تلخ میتواند به محافظت در برابر انواع خاصی از سرطان کمک کند. آنتیاکسیدانها سلولهای ما را از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد، که مولکولهای اکسیژن ناپایدار هستند و تصور میشود مسئول پیری و بیماری هستند، محافظت میکنند. وقتی رادیکالهای آزاد بیش از حد در بدن وجود داشته باشد، شروع به حمله به سلولها میکنند و این میتواند با گذشت زمان منجر به التهاب خفیف و برخی بیماریها مانند سرطان، بیماریهای قلبی و آلزایمر شود.
۶. مفید برای پوست
شکلات تلخ مملو از مواد مغذی و معدنی مانند مس، آهن، منیزیم و... است که برای پوست مفید هستند. به عنوان مثال، منگنز از تولید کلاژن، پروتئینی که به جوان و سالم به نظر رسیدن پوست کمک میکند، پشتیبانی میکند.
۷. کنترل کلسترول خوب بد
شکلات تلخ همچنین به عنوان یک غذای کاهش دهنده کلسترول شناخته میشود. کره کاکائو، برخلاف روغن زیتون، چربی اشباع شده بالایی نیز دارد که مصرف بیش از حد آن میتواند برای قلب مضر باشد و بر نیاز به کنترل اندازه وعده تأکید بیشتری دارد. همچنین شایان ذکر است که بسیاری از مطالعات در مورد شکلات و کلسترول خوب کوتاه مدت هستند، بنابراین بسیار زود است که بگوییم شکلات یک درمان قطعی برای کلسترول است. مطالعات بیشتری در مورد اثرات شکلات تلخ و کلسترول مورد نیاز است.
۸. مجموعهای از مواد مغذی
طبق یک تحقیق، هر شکلات تلخ با ۷۰ درصد کاکائو یا بالاتر حاوی آنتیاکسیدانها، فیبر، پتاسیم، کلسیم، مس و منیزیم است. اما شکلات تلخ همچنین حاوی مقدار زیادی کالری و چربی است، بنابراین مراقب مصرف روزانه خود باشید. هر برند شکلات نیز به طور متفاوتی پردازش میشود. بسیار مهم است که توجه داشته باشید که برخی از مطالعات اخیر فلزات سنگین موجود در شکلات تلخ، حتی برندهای ارگانیک را نیز یافتهاند. بنابراین توصیه میشود شکلات تلخ را در مقادیر کمتر مصرف کنید.
منبع: Everydayhealth
نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما