با وجود آنکه سال‌هاست عرضه گوشت چرخ‌ کرده از قبل آماده ‌ممنوع شده و هر از چند گاه شاهد کشف محموله‌های گوشت چرخ‌ کرده فاسد و غیرقابل‌ مصرف از سطح شهر مشهد و برخورد با متخلفان و عرضه‌کنندگان بوده‌ایم اما این تخلف همواره آشکارا و با شدت در گوشه گوشه این شهر ادامه داشته و دارد.

زمان مطالعه: ۳ دقیقه

مهدی کاهانی مقدم/

با وجود آنکه سال‌هاست عرضه گوشت چرخ‌ کرده از قبل آماده ‌ممنوع شده و هر از چند گاه شاهد کشف محموله‌های گوشت چرخ‌ کرده فاسد و غیرقابل‌ مصرف از سطح شهر مشهد و برخورد با متخلفان و عرضه‌کنندگان بوده‌ایم اما این تخلف همواره آشکارا و با شدت در گوشه گوشه این شهر ادامه داشته و دارد.

حال با توجه به اینکه به ‌طور قطع نمی‌توان گفت هیچ نظارتی وجود ندارد و هیچ برخوردی هم صورت نمی‌گیرد اما این پرسش که پس چرا در تعداد زیادی از فروشگاه‌ها به ‌راحتی گوشت چرخ ‌کرده آماده در یخچال‌ها چیده‌ شده و به مشتری می‌فروشند؟ بی‌پاسخ می‌ماند. به ‌راستی اشکال کار در کجاست؟ به‌ ویژه آنکه این ماده پروتئینی بسیار ارزان‌تر از قیمت واقعی‌اش و آنچه باید باشد، به فروش می‌رسد.

این در حالی است که شایعات فراوانی مبنی بر عرضه آشغال‌ گوشت، امحا و احشای دام و طیور و گوشت‌های فاسد و دام‌های مریض و مرده، در قالب گوشت چرخ‌کرده دلیل اصلی این ارزانی باورنکردنی است که برخی کشفیات مجریان قانون نیز تا حدودی مؤید آن است.

هرچند برخی معتقدند دامپزشکی با توزیع و عرضه گوشت چرخ‌کرده آماده بسته‌بندی‌شده، زمینه سوءاستفاده متخلفان را فراهم و یا تسهیل کرده است. این ادعا هرچند تا حدودی درست به نظر می‌رسد اما اگر آنچنانکه مسئولان دامپزشکی می‌گویند، گوشت‌های چرخ‌کرده که توسط شرکت‌های مجاز در شرایط خاص تهیه، بسته‌بندی و در فروشگاه‌های مجاز نیز به فروش می‌رسد، سالم بوده و مشکل بهداشتی ندارد، باید تدبیری اتخاذ شود تا متخلفان سودجو نتوانند با سوءاستفاده از این الگو به عرضه گوشت‌های غیربهداشتی و ناسالم در بسته‌بندی‌های مشابه اقدام کنند؛ به خصوص آنکه این اقدام آن‌ها مصداق تقلب و جعل نیز پیدا کرده و مجازات سنگینی را می‌تواند برای متخلفان به همراه داشته باشد.

در عین ‌حال آنچه مسلم است اینکه در طول سال، صدها پرونده در این خصوص تشکیل و متخلفان به مراجع قضایی معرفی و متناسب با تخلف، جریمه می‌شوند، که البته همه این‌ها 100 درصد بازدارنده نبوده و نیست و باز آش همان آش و کاسه همان کاسه است.

از طرفی مسئولان دامپزشکی و بهداشت می‌گویند که هر روز از صبح تا 10 شب بازدید و بازرسی‌های متعددی انجام می‌دهند اما 12 هزار واحد صنفی از جمله آشپزخانه‌ها، فروشگاه‌های گوشت و مرغ و قصابی‌ها در شهر فعال هستند و آن‌ها نمی‌توانند 24 ساعته 10 هزار نفر را برای بازرسی استخدام کنند و عملاً از پس این کار برنمی‌آیند.

به همین دلیل به نظر می‌رسد مؤثرترین راه و راهکار نهایی برای برچیده شدن بساط فروش گوشت چرخ‌کرده آماده، خودداری مردم از خرید باشد. اگر هم اصرار بر خرید دارند، فقط سراغ گوشت‌های چرخ‌کرده دارای کد پروانه بهداشتی و بهره‌برداری از دامپزشکی بروند؛ چراکه در دیگر گوشت‌های چرخ‌کرده آماده، مشخص نیست چه اقلامی اضافه‌ شده است و ممکن است ترکیبات غیرمجازی همچون دنبه، سنگدان و قلوه، گوشت مانده و فاسد یا حتی گوشت منجمد دیفریز شده (یخ‌زدایی) با گوشت چرخ‌کرده فله‌ای مخلوط شده باشد و یا ممکن است به‌جای گوشت گوسفند و گاو، گوشت‌های بدون هویت استفاده‌ شده و نیز این احتمال وجود دارد که گوشت تک سمی‌ها و یا گوشت حیوانات دیگر با چربی گوسفندی ترکیب و چرخ شده باشد.

علاوه بر این موادی که حین چرخ کردن به گوشت اضافه می‌شود، کثیف و غیربهداشتی بودن چرخ‌گوشتی که گوشت و چربی لای چرخ ‌دنده‌هایش باقی ‌مانده و فساد باکتری‌ها، موجب آلودگی و تهدید بسیار بزرگی برای سلامتی است.

از سوی دیگر با توجه به تجربه سال‌های گذشته تاکنون و اینکه برخوردهای قانونی و قضایی بازدارندگی مطلوب نداشته است، به نظر می‌رسد متولیان حوزه سلامت می‌بایست با همکاری کارشناسان این حوزه و نمایندگان مجلس درصدد اصلاح قوانین و مقررات موجود برآمده و دستگاه‌های متولی کنترل و نظارت بر بازار گوشت نیز با اتکا بر همین تجارب، کاستی‌های موجود را رفع کرده و بساط سودجویی افرادی که چوب حراج بر سلامت عمومی جامعه می‌زنند را برچینند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha