مرکبات جایگاه ویژه ای را در تغذیه زمستان به خود اختصاص داده اند. بنابر گزارش سرویس بهداشت و سلامت قدس آنلاین، طعم منحصر به فرد آنها و آشنایی کم و بیش مردم در پیشگیری از بیماری ها و مقدار ویتامین بالا، سبب این مرغوبیت شده است. اما تاثیرات این میوه های خوشمزه تنها به همین دو نکته ختم نمی شود بلکه آنها سرشار از ترکیبات مؤثر برای حفظ سلامتی هستند که می توانند سلامت افراد را در فصل زمستان تضمین کنند. در ادامه بیشتر در مورد آنها توضیح می دهیم:
گریپ فوروت
یکی ازخوش طعم ترین مرکبات پاییزی که آنتی اکسیدان های فلاونوئیدها، لیمونوئیدها و ویتامین C مهم ترین ترکیبات آن هستند که هر 100 گرم میوه، حاوی 40 گرم از آنهاست. 3/2 فیبرهای موجود در آن مانند پکتین که خصوصا در نوردرمانی کاربرد دارد، جز فیبرهای حل شدنی محسوب می شوند. گرچه از سال ها پیش این میوه به عنوان لاغرکننده در اکثر رژیم ها کاربرد داشت، اما هیچ تحقیق علمی تا به حال این مسئله را تایید نکرده است.
گریپ فوروت در کاهش کلسترول و تری گلیسرید خون نقش دارد. به افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه می شود 1 تا 2 عدد آن را در روز میل کنند. همچنین توانایی آنتی اکسیدانی خون را نیز بالا می برد. به علاوه در پیشگیری از ابتلا به برخی سرطان ها و بیماری های قلبی عروقی نقش دارد، با یبوست مقابله می کند و هضم غذا را تحریک می کند.
گریپ فوروت قرمز و سفید در بازار وجود دارد که نوع قرمز خواص آنتی اکسیدانی بالاتری دارد. این میوه تا 6 هفته در پاکت بسته در یخچال ماندگاری دارد، در محیط معمولی نیز می توان آن را تا یک هفته نگه داشت. گریپ فوروت را می توان در انواع دسر، بستنی، آبمیوه و... مصرف کرد.
بیمارانی که از داروهای انعقادی استفاده می کنند بهتر است در مورد خوردن گریپ فوروت با پزشک خود مشورت کنند.
لیمو
در قرن 18 میلادی به دریانوردان توصیه شد تا برای پیشگیری از ابتلا به اسکوربوت( نوعی بیماری ناشی از کمبود ویتامین ث) لیمو بخورند. مقدار بالای ویتامین C موجود در آن( 53 میلی گرم در هر 100 گرم) خواص بالایی به آن داده که می تواند با عفونت های فصل زمستان مقابله کند. لیمو همچنین حاوی ویتامین B و ویتامین E است.
90% این میوه از آب تشکیل شده و انرژی پایینی دارد ( 29 کیلوکالری در هر 100 گرم). بر خلاف دیگر میوه ها، لیمو چندان شیرینی ندارد. فیبرهای موجود در آن حدود 2,1% وزن خالص آن را تشکیل می دهند که در پوست داخلی به وفور وجود دارد و به همین خاطر آب لیمو دیگر این خاص را نخواهد داشت.
لیمو همچنین حاوی آنتی اکسیدان هایی نظیر فلاونوئیدها و لیمونوئیدهای طبیعی است که در ابتلا به بیماری های زوال عقل مانند آلزایمر نقش مقابله ای مؤثری دارند. همچنین به پیشگیری بیماری های قلبی عروقی، سرطان، پارکینسون، آب مروارید و دیابت کمک می کند. از طرفی ثابت شده که در تسکین دردهای آرتریت نیز می تواند مؤثر باشد. خواص ضدعفونی کنندگی لیمو، باعث شده تا این میوه در درمان سیستم ایمنی کمک کننده باشد و می تواند با علائم بیماری سرماخوردگی و گریپ مقابله کند.
در دمای متعادل می توان تا ده روز لیمو را نگه داشت. اما موقعی که آن را پوست کندید یا برش دادید زود مصرف کنید چون ویتامین هایش از بین می رود. لیمو به عنوان چاشنی سالاد، گوشت، ماهی و... استفاده می شود.
با این حال خاصیت اسیدی لیمو می تواند باعث سوزش هایی در سطح مخاط گوارش و معده ایجاد کند که به همین خاطر باید از مصرف خیلی زیاد اجتناب کرد. افراط در نوشیدن آب لیمونیز ممکن است به مینای دندان ها کمک کند.
پرتقال
در بین میوه های که کشت بالایی دارند، پرتقال جایگاه چهارم را دارد و خصوصا در فصل زمستان همه طرفدار آن هستند. سرشار از ویتامین C (53 میلی گرم به ازای هر 100 گرم) است که تقریبا می تواند نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین کند. ویتامین C در پیشگیری بعضی سرطان ها، بیماری های قلبی عروقی و بیماری های التهابی مؤثر است. از طرفی برای مقابله با خستگی وسرما نیز بسیار ایده آل است. پرتقال مواد سمی مرتبط با آلودگی و استعمال دخانیات را از بین می برد و با عملکرد منفی رادیکال های آزاد که باعث پیر شدن پوست می شوند، مقابله می کند.
پرتقال بیش از 85% آب دارد و از نظر انرژی در حد متوسط است ( 45 کیلو کالری ذر هر 100 گرم). همچنین منبع غنی از کلسیم و هسپریدین است که این ترکیب پیچیده می تواند به افزایش کلسترول خوب کمک کرده و کلسترول بد را پایین آورد.
فیبرهای زیاد موجود در پرتقال به عملکرد دستگاه گوارش و حرکات روده ها کمک می کند. البته توجه داشته باشید که آب پرتقال های تجاری غالبا به شکل کنسانتره هستند که خواص غذایی میوه تقریبا به طور کامل از بین رفته است.
نارنگی
این میوه زمستانی چندان انرژی ندارد و هر 100 گرم آن تنها 46حاوی کیلوکالری است. گوشت نارنگی نیز مانند دیگر مرکبات منبع غنی از ویتامین C ( 41 میلی گرم در هر 100 گرم) و ویتامین B است. خوردن دو عدد نارنگی در طول روز می تواند نیاز بدن به این دو ویتامین را برطرف کند. همچنین حاوی مقادیر بالایی از مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیوم و آهن و عناصر کمینه است. هر 100 گرم آن 1,4 گرم فیبر حل شدنی دارد.
نارنگی از ابتلا به بیماری هایی نظیر سرطان، بیماری های قلبی عروقی، پوکی استخوان، آب مروارید و امراض التهابی پیشگیری می کند. همچنین با تحریک سیستم ایمنی، به بدن برای مقابله با اثرات ویروس VIH کمک می کند. فلاونوئیدها و لیمونوئیدهای موجود در آن نیز تاثیرات خوبی در رابطه با بیماری آلزایمر و پارکینسون دارند.
نارنگی را می توان تا دو هفته در یخچال البته ترجیحا در قسمت جامیوه ای نگه داشت تا پوست آن خشک نشود. آب نارنگی در مقایسه با آب پرتقال شیرین تر است و برای صبحانه بسیار خوب است.
منبع: www.Passportsante.fr
نظر شما