متاسفانه مشاهده می‌کنیم که باوجود واردات بسیار گوشت قرمز از ابتدای سال و همچنین بالا نرفتن نرخ دام زنده؛ اما قیمت گوشت قرمز گرم داخلی در بازار هر روز بالاتر می‌رود و مسئولین هم فکری به‌حال این موضوع نمی‌کنند.

سود تضمینی مافیای گوشت با ارز دولتی!
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به‌گزارش قدس آنلاین، درحال حاضر قیمت گوسفند زنده از کیلویی ۲۹۰ تا ۳۳۰ هزار تومان و قیمت گوساله زنده هم بین ۱۸۵ تا ۲۰۰ هزار تومان در نوسان است. همچنین قیمت گوشت گوسفند در کشتارگاه بین ۶۲۰ تا ۶۲۵ هزار تومان و قیمت گوساله بین ۳۷۰ تا ۳۹۰ هزار تومان متغیر است و در سطح بازار این محصولات بیش از این قیمت‌ها به دست مصرف‌کننده می‌رسد.

نکته جالب اینکه آمارها حکایت از این دارند در ۱۰ ماه امسال حدود ۲۰۳ هزار تن گوشت گرم و منجمد با ارزش یک میلیارد و ۱۵۸ دلار و حدود ۸هزار تن دام زنده به ‌ارزش ۲۷ میلیون دلار وارد کشور شده است، اما طی این مدت هیچ‌گاه شاهد کاهش قیمت گوشت گرم داخل نبودیم. حال پرسش این است علت چیست و چه کسی یا کسانی مقصر افزایش نرخ گوشت گرم در کشور هستند؟

برنده واردات تنها واردکنندگان و توزیع‌کنندگان هستند

سود تضمینی مافیای گوشت با ارز دولتی!افشین دادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک در گفت‌وگو با قدس گفت: نخستین مسئله در بحث گوشت این است که نظام توزیع گوشت هم مانند دیگر محصولات کشاورزی مسئله دارد. تولیدکننده زمانی که دام را به ‌کشتارگاه می‌برد کارش تمام می‌شود و از آن به‌بعد این توزیع‌کنندگان در بازار هستند که نبض بازار، قیمت و چگونگی عرضه را در دست دارند، بنابراین تولیدکننده و تشکل‌های تولید هیچ مکانی برای عرضه مستقیم گوشت به ‌بازار ندارند.

وی ادامه داد: از ابتدای سال تا انتهای سال قیمت دام زنده یک رقم مشخصی داشته، اما وقتی قیمت گوشت را نگاه می‌کنید می‌بینید قیمت گوشت هیچ رابطه منطقی با قیمت دام زنده ندارد در حالی که این دو باید یک رابطه منطقی باهم داشته باشند.

مدیرعامل اتحادیه دام سبک با بیان اینکه متأسفانه فعالان دربازار هر کاری که می‌خواهند انجام می‌دهند و درنهایت کاسه‌وکوزه این مسئله بر سر تولیدکننده شکسته می‌شود، تصریح کرد: شیطنتی در حال رخ دادن است و آن اینکه در بازار گوشت هم همچون مابقی بازارها یک‌سری افراد وجود دارند که حرف اول را می‌زنند. این افراد در بازار گوشت معمولاً واردکننده هم هستند که قیمت‌ها را بالا می‌برند و وقتی قیمت‌ها بالا رفت، مسئولان را تشویق به ‌واردات می‌کنند. اما متأسفانه این واردات تا امروز نه به ‌نفع تولیدکنندگان بوده و نه مصرف‌کنندگان و در این میان تنها واردکنندگان و توزیع‌کنندگان سود برده‌اند.

مسئله گوشت، مسئله امروز و دیروز نیست

دادرس یادآور شد: چندی پیش مقاله‌ای دیدم مربوط به‌حدود ۱۲ سال پیش که اعلام کرده بود واردات گوشت در انحصار ۵-۴ شرکت و توزیع آن هم در انحصار ۵-۴ شرکت است؛ این مقاله نشان می‌دهد حدود ۱۲ سال پیش هم ما همین مشکل را داشتیم و این یعنی در این سال‌ها دولت‌ها یا نتوانستند مشکل را حل کنند و یا مافیا به‌قدری قدرتمند است که اجازه حل مسئله را نمی‌دهد و یا اینکه اراده‌ای بر حل مسئله وجود نداشته است.

وی اضافه کرد: با واردات هیچ مشکلی حل نمی‌شود الا اینکه ارزی که با مصیبت برای کشور حاصل می‌شود، به‌راحتی از دست ما خارج می‌شود و این رویه نه‌تنها باری از دوش تولیدکننده داخلی برنمی‌دارد که بر مشکلات او هم می‌افزاید.مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور ضمن تأکید بر اینکه همین امروز ما انباشتگی دام سبک و سنگین را در دامداری‌ها داریم، خاطرنشان کرد: در این شرایط می‌بینید دولت مجوز واردات گوشت را می‌دهد که این رویه سرخوردگی تولیدکننده را به‌دنبال دارد. برای حل مشکلات تولیدکنندگان از وزارت جهاد کشاورزی گرفته تا سازمان برنامه، ستاد تنظیم بازار، وزارت صمت و مرکز توسعه تجارت؛ همگی باید پای کار بیایند، اما کاری نمی‌کنند.

هفت خان تأمین ارز تولید!

دادرس با گلایه از اینکه چرا ارز واردات گوشت همیشه آماده است، اما ارز واردات نهاده با مصیبت فراهم می‌شود، گفت: در دولت گذشته آقایان می‌گفتند واردات گوشت را انجام می‌دهیم و تخصیص ارز هم حاضر است؛ درحالی که در همان دولت بخش تولید با هزاران مشکل دست به‌گریبان بود! امروز هم همان مشکلات وجود دارد و ارز برای واردات گوشت فراهم است، اما در مقابل، تولیدکننده برای واردات نهاده‌ها باید در صف ارزی برود که بانک مرکزی آن را ایجاد می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه چنانچه اراده‌ای بر حل مسائل حوزه کشاورزی و به‌ویژه گوشت وجود دارد، باید دستگاه‌های زیرمجموعه هم تبعیت کنند، ابراز کرد: امنیت مصرف‌کننده وابسته به ‌امنیت تولیدکننده است و چنانچه شعارهای سال را هم مورد بررسی قرار دهید خواهید دید که به‌همین مهم تأکید شده است.

مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور افزود: تا زمانی که شرایط همین‌گونه باشد و دولت‌ها درگیر مسائل سیاسی باشند، تفاوتی ندارد که دولت در دست چه کسی باشد؛ مافیا کار خود را دنبال می‌کند.

دادرس یادآور شد: مشکلی که امروز وجود دارد این است که پس از تغییر نرخ ارز ترجیحی در سال۱۴۰۱، قیمت تمام‌شده تولید به‌ یک‌باره حدود ۶ تا ۷ برابر افزایش یافت. در آن دوره قرار بود به‌ خاطر این اتفاق یک‌سری تمهیدات را هم در بخش تولید و هم مصرف بیندیشند و اجرا کنند. در سمت تولید هیچ‌کدام از این تمهیدات اجرا نشد و حتی در بحث تأمین سرمایه در گردش هم که محقق شد از عدد در نظر گرفته شده تنها ۱۵ تا ۲۰درصد آن هم تنها در سال نخست، اجرایی و پس از آن رها شد. در سمت مصرف‌کننده هم قرار بود کالابرگ الکترونیک توزیع شود و مردم از محل این اعتبار، کالاهای اساسی‌ای را که دچار افزایش نرخ شده‌اند خرید کنند که این اتفاق هم رخ نداد و فقط پول دست مردم دادند و با تزریق نقدینگی، تورم را افزایش دادند.

وی ادامه داد: اتفاق بد دیگر هم این بود که برای گوشت گرم تولید داخل در کالابرگ الکترونیک، جایگاهی دیده نشد و مسئولان گوشت گوساله منجمد را در قالب کالابرگ عرضه کردند. بنابراین راهکارهایی را هم که در آن دوره دیدند تا به‌واسطه آن‌ها اثرات تغییر نرخ ارز ترجیحی را کاهش دهند، در بخش تولید و در بخش مصرف یا اجرا نشد یا ناقص و یا بد اجرا شد.

۳ پیشنهاد که هم به ‌نفع تولیدکننده است و هم مصرف‌کننده

مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور ضمن بیان اینکه نمی‌خواهیم دولت به ‌تولیدکننده یارانه بدهد، گفت: در حال حاضر گوشت گرم استرالیایی با قیمت ۹ دلار وارد فرودگاه امام(ره) می‌شود. قیمت واقعی ارز در بازار بیش از ۹۱هزار تومان است درحالی که دولت به‌ آن ارز ۲۸هزار و ۵۰۰ تومانی اختصاص می‌دهد؛ فاصله بین نرخ ارز ترجیحی و ارز بازار آزاد؛ یارانه‌ای است که دولت به ‌تولیدکننده خارجی می‌دهد. همه حرف ما این است که دولت گوشت تولید داخل را جایگزین کند و مابه‌التفاوت را در قالب یک اعتبار برای خرید گوشت قرمز به‌ مردم بدهد.دادرس اضافه کرد: همچنین دولت می‌تواند تعاونی‌های مصرف را به‌قدری توانمند کند که بتوانند گوشت گرم داخلی را به ‌قیمت واقعی (ونه قیمت بازار آزاد) تهیه و به‌صورت اعتباری به ‌اعضای خود بدهند که هزینه زیادی هم ندارد.

وی ادامه داد: راهکار سوم هم این است که دولت بن خرید کالا به‌ صورت غیرنقدی را برای کارمندان خود تقویت کند و چنانچه توان پرداخت اضافی بابت این بن خرید را ندارد، می‌تواند بخشی از حقوق را به‌صورت بن غیرنقدی خرید کالا درنظر بگیرد تا کارمندان گوشت خود را این‌گونه و با قیمت واقعی (و نه قیمت بازار آزاد) تهیه کنند.مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور تأکید کرد: بنابراین راهکار وجود دارد؛ اما همه این راهکارها به ‌وزارت جهاد کشاورزی بازنمی‌گردد و خارج از اختیارات این وزارتخانه است.

دادرس یادآور شد: ابتدای سال ۱۴۰۳، قیمت گوسفند زنده پروار ۳۳۰ هزار تومان بود و مهرماه این قیمت به ۲۵۰هزار تومان کاهش یافت. قیمت گوساله هم در ابتدای سال جاری ۲۲۰هزار تومان بود که حتی تا ۱۶۰ هزار تومان هم کاهش یافت. حال پرسش این است آیا قیمت گوشت گرم از ابتدای سال تاکنون کاهش یافته است؟

مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور ابراز کرد: متأسفانه امروز قانون به ‌صورت ناقص اجرا می‌شود و کاسه‌وکوزه را بر سر وزیران جهاد کشاورزی می‌شکنیم؛ اما پرسش این است آیا متناسب با وظیفه‌ای که به این افراد داده‌ایم، ابزارها را هم در اختیارشان گذاشته‌ایم؟

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha